O nama

Produkcijska kuća Propeler Film osnovana je 2001. godine nakon što je Boris T. Matić producirao prvi hrvatski nezavisni igrani film Mondo Bobo (1997) redatelja Gorana Rušinovića te jedan od najgledanijih hrvatskih dokumentaraca Novo, novo vrijeme (2001) Rajka Grlića i Igora Mirkovića.

Projekte Propeler Filma zajedno realiziraju Boris T. Matić i Lana Matić uz podršku niza stalnih suradnika, a osnovna im je misija pažljivom selekcijom podupirati odvažne autore. U svom kontinuiranom radu redovno surađuju s produkcijskim kućama iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, ali i sklapaju uspješna partnerstva na domaćem terenu.

Filmografiju Propeler Filma danas čini gotovo pedeset igranih i dokumentarnih filmova koji su tijekom protekla dva desetljeća osvojili preko 150 međunarodnih filmskih nagrada. Manje konvencionalni projekti kao što su omnibusi Seks, piće i krvoproliće i Zagrebačke priče otvorili su vrata svjetskih festivala brojnim hrvatskim debitantima, a važno mjesto u katalogu zauzimaju i filmovi hvaljenog domaćeg autora Antonija Nuića. Propeler Film zaslužan je i za niz sjajnih koprodukcija sa Slovenijom, Srbijom, Belgijom i Bugarskom, od kojih treba istaknuti koprodukciju filmova Srdana Golubovića, jednog od najboljih suvremenih srpskih autora, čiji je film Krugovi nagrađen posebnim priznanjem žirija na Festivalu Sundance, dok je recentni Otac pobjednik programa Panorama na prestižnom Berlinaleu (2020).  

Ekipa Propeler Filma zaslužna je i za pokretanje i implementaciju projekata poput Zagreb Film Festivala te čak dvije VoD platforme. Platforma croatian.film publici donosi pregled hrvatske kratkometražne produkcije, dok Kino Europa Online donosi izbor suvremene međunarodne autorske kinematografije koja je od 2008. do 2019. godine činila okosnicu programa zagrebačkog kina Europa.

Propeler Film podržava autorske izričaje te stvara čvrstu vezu između autorskog filma i publike kroz sve dostupne oblike distribucije i promocije.
Ulica grada Vukovara 35a
10000 Zagreb
Croatia
info@propelerfilm.com
Copyright © 2020 Propeler Film
All Rights Reserved.
Design & development by P3R0, Pero Vojković